Luennon edistyminen
0% Suoritettu

Oikeustieteellisen valintakokeessa ja tenteissä esseevastaukset ovat ytimekkäitä ja täsmällisiä vastauksia tehtävänantoon. Oikeustieteellisen koevastauksen eroja reaaliaineiden esseeisiin käydään läpi tarkemmin luennolla.

Tehtävänanto

Tehtävänanto esseetehtävissä voi olla karun yksinkertainen. Suppeimmillaan kyse voi olla vain yhdestä termistä ilman laajempaa ohjeistusta. Toisinaan tehtävänanto on esitetty kysymyksen muodossa.

Tehtävänantona voi olla suoraan jokin kirjan väliotsikoista, jolloin vastauksen tulee sisältää otsikon alla käsiteltyjä olennaisia asioita. Toisinaan samaa aihetta on voitu käsitellä laajemmin valintakoekirjoissa. Tällöin vastauksen palaset on osattava poimia eri osista kirjaa tai kirjoja.

Soveltavimmissa esseissä tehtävänanto voi olla laajempi analysointitehtävä, johon voi liittyä kokeessa jaettavaa aineistoa. Tällaisissa tehtävissä vaaditaan muistamisen lisäksi kykyä soveltaa tietoa.

Erilaiset soveltavat esseetehtävät ovat olleet viime vuosina trendinä valintakokeessa. Soveltavien tehtävien vastaustekniikoiden haltuunotto vaatii paljon harjoittelua jo ennen valintakoetta. Itseensä kannattaa haastaa aineistopohjaisilla tehtävillä jo ennen valintakoekirjojen ilmestymistä.

Varmista, että ymmärrät tehtävänannon

Yksinkertainen kysymys tai termi ei aina tarkoita, että tehtävä olisi helppo. Valintakokeessa suositaan helposti toisiinsa sekaantuvia aiheita, koska tällaisiin sumutuksiin lankeaa niin moni hakija.

Helpoltakin vaikuttavan termin tai kysymyksen kohdalla, kannattaa uhrata hetki aikaa sen miettimiseen, mitä tehtävänannolla tarkoitetaan. Ensimmäinen intuitio ei nimittäin aina pidä kutiinsa.

Samankaltaiset käsitteet on helppo sekoittaa toisiinsa paineen alla. Kysymys vuoden 2014 valintakokeesta havainnollistaa tätä oivallisesti.

Tehtävänanto: Hallinnollinen sääntely hallinnon toimintamuotona

Valintakoekirjassa oli kappale 4, jonka otsikko oli ”Hallinnon toimintamuodot”. Tämän otsikon alla oli alaotsikko ”Hallinnollinen sääntely” (Ida Koivisto: Johdatus hyvään hallintoon, sivu 58). Vastaukseen piti siis kirjoittaa olennaiset asiat, jotka oli käsitelty tämän alaotsikon alla. Näinkin yksinkertaisesta tehtävästä teki kuitenkin hämäävän se, että hallinnollisen sääntelyn pystyi sekoittamaan sääntöjen antamiseen.

Vastauksen suunnittelu

Ennen vastaamista vastaus kannattaa hahmotella suttupaperille tai vastauslomakkeeseen. Idea ei ole kirjoittaa vastausta kokonaan suunnitelmaan, vaan tyhjentää päästä keskeisimmät ajatukset ennen kuin keskittyy itse vastauksen kirjoittamiseen. Hahmotelman voi tehdä esimerkiksi ajatuskarttana tai ranskalaisilla viivoilla.

Hahmotteluvaiheessa ajatukset voi tyhjentää siinä järjestyksessä kuin ne tulevat mieleen. Mieleen tulevia asioita ei tarvitse pyrkiä rajaamaan. Hahmottelun lopuksi voit päättää, mitkä asiat kannattaa ottaa vastaukseen mukaan.

Aikaa hahmotteluun ei voi käyttää kovin paljoa, koska itse kirjoittamiseen menee aikaa. Jos kirjoittamisen aikana päähän tulee ajatuksia, ne voi tyhjentää suunnittelupaperille. Vastauksen suunnittelun tarkoitus on, ettet kadota ajatuksiasi päästäsi ja pystyt järjestämään johdonmukaisemmaksi kokonaisuudeksi.

Tervetuloa Lähtölaukaus-kurssille ja oikikseen hakijoiden sisäpiiriin!

Tarjoamme sinulle Lähtölaukaus-kurssin maksutta. Lisäksi saat oikikseen hakijoiden sisäpiiriin kuuluvaa tietoa sekä oppimiseen, juridiikkaan ja oikeustieteelliseen hakemiseen liittyvien kurssien ja palveluiden mainontaa.

Osallistuminen

Kurssi on toteutetut niin, että saat sähköpostiisi linkin kurssisisältöön. Kurssille osallistuminen ei edellytä käyttäjätunnusta. Sinun tulee antaa osallistumista varten sähköpostiosoitteesi ja etunimesi. Mikäli annetuissa tiedoissa on virheitä, niin osallistumisoikeus evätään.

Kurssin sisältö

Lähtölaukaus-kurssi kostuu lyhyistä ja ytimekkäistä videoista, tehtäväesimerkeistä ja erilaisista ohjeistuksista. Luennot ovat miniluentoja.

Kurssi kostuu seuraavista miniluennoista:

  1. Johdanto 
  2. Lukutekniikka 
  3. Vastaustekniikka
  4. Fiksumpi tapa treenata 

+ Esimerkkitehtävä 

Perusosioiden lisäksi kurssiin voi kuulua lisäaineistoa.

Sisällön laatu ja muutokset

Palveluntarjoajalla on oikeus tehdä sisältöön muutoksia ja päivityksiä sisällön laadun parantamiseksi, juridisten seikkojen takia tai uuden tiedon päivittämiseksi. Palveluntarjoajalla ei ole velvollisuutta toimittaa päivityksistä sisältöön.

Palveluntarjoajalla on lakisääteinen virhevastuu palvelun toiminnasta.

Digitaalisen sisällön käyttäminen

Sisällön käyttäminen edellyttää kolmannen osapuolen markkinointi- ja tilastoevästeiden hyväksymistä. Sisältö on käytettävissä yleisimmillä päivitetyillä selaimilla mobiililaitteilla ja tietokoneilla.

Sisältö on käytettävissä vähintään 14 päivän ajan kurssin alkamisesta.

Osallistumisen ja suostumuksen peruutus

Voit koska tahansa poistua sähköpostilistalta sähköpostin alaosasta löytyvän linkin kautta. Jos poistut listalta, sinun tulee pidättäytyä käyttämästä digitaalista sisältöä tai palvelua ja saattamasta sitä kolmansien osapuolten saataville.

Tekijänoikeuksien kunnioittaminen

Saat ei-yksinomaisen määräaikaisen käyttöoikeuden sisältöön yksityistä käyttöä varten.

Kurssin sisältö on suojattu tekijänoikeuksilla ja muilla immateriaalioikeuksilla. Sinulla ei ole oikeutta kopioida tai levittää suojattua sisältöä ilman erillistä lupaa. Sisältö on suojattu teknisellä suojauksella. Tekijänoikeuksien rikkomisesta seuraa automaattisesti korvausvelvollisuus.

Yksityisyytesi kunnioittaminen

Kunnioitamme yksityisyyttäsi. Käsittelemme henkilötietojasi tietosuojaselosteemme mukaisissa käyttötarkoituksissa. Sinulla on tietosuojaselosteessa ilmenevät oikeudet henkilötietoihisi.

Palveluntarjoaja

Lekantti Oy
PL 214, 00101 Helsinki Finland
lekantti@lekantti.fi
0400 864 825
Y-tunnus: 3108056-8

Päivitetty 14.02.2024