Luennon edistyminen
0% Suoritettu

Oikeustieteellisen valintakoe järjestetään vuonna 2024 torstaina 23.5.2024 klo 14–18. Koe on digitaalinen ja valvottu. Koetta varten tarvitset kannettavan tietokoneen. Koe suoritetaan yliopiston tiloissa sillä paikkakunnalla, jonka valitset hakulomakkeessa.

Valintakoekirjat 2024 julkaistaan noin kuukautta ennen valintakoetta (vakiintuneesti kello 12.00 saatavissa sähköisenä).

Valintakokeisiin valmistautuminen kuitenkin kannattaa aloittaa jo ennen valintakoekirjojen ilmestymistä, koska lukuaika on varsin lyhyt.

Opiskelupaikat

Valintakokeen kautta jaetaan edelleen valtaosa opiskelupaikoista. Valintakokeen kautta voi hakea myös silloin, kun ei voi hakea ensikertalaiskiintiössä. Enemmistö hakijoista on ensikertalaiskiintiössä, joten laskennallisesti ensikertalaiskiintiön vaikutus kokeessa menestymisen todennäköisyyteen on vähäinen.

Kaikki hakijat ovat valintakokeessa lähes samalla viivalla. Omaa lähtöasemaa voi kuitenkin parantaa avoimen yliopiston opinnoilla ja valintakokeiseen valmistautumista tukevalla valmennuskurssilla. Aikaisemman vuoden kokemuksesta on usein hyötyä.

Valintakoekirjat

Valintakoekirjat ovat luettavissa maksuttomasti sähköisenä versiona. Vuonna 2024 maksuttomaksi tarjotaan kirjojen PDF-versiot, jotka voit tilata UniContent-verkkokaupasta.

PDF-kirjat tarjoavat mahdollisuuden tehdä sähköisesti merkintöjä kirjaan. Kirjat on suojattu eli tulostaminen tai tekstin muokkaus on estetty teknisillä keinoilla.

Valintakoekirjat on mahdollista tilata myös painettuna. Jos haluaa painetut kirjat, ne kannattaa ennakkotilata. Painetut kirjat saapuvat muutamien päivien viiveellä niiden ilmestymisen jälkeen. Kirjat voi tilata myös ennakkotilausajan päätyttyä, mutta tällöin toimitusaika voi olla pidempi.

Valintakoekirjojen sisältöä tai määrä ei kerrota ennen valintakoekirjojen julkaisua. Perinteisesti kirjoja on ollut kolme kappaletta. Yksi kirjoista on voitu korvata artikkeleilla. Ne ovat olleet suomenkielisiä ja laajuudeltaan noin sata sivuisia. Yhteensä luettavaa on ollut viime vuosina reilu 300 sivua.

Aiemmin kirjat käsittelivät usein selvemmin yhtä tietty oikeudenalaa. Kehitys on kulkenut enemmän eri oikeudenaloja yhdisteleviksi teoksiksi. Eri kirjoissa on voitu käsitellä samaa teemaa erilaisesta näkökulmasta. Kirjoissa on usein myös viittauksia toisiin valintakoekirjoihin.

Kirjojen teksti on juridista, muttei vastaa oikeustieteellistä tutkimusta. Asiasisällöltään kirjassa käsiteltävät asiat eivät useinkaan ole erityisen haastavia. Haastaviakin teorioita voidaan sivuta, mutta niiden syvempää osaamista ei edellytetä.

Vaikka kirjojen asiasisältö on verrattain helppoa, se on kirjoitettu (tahallaan) vaikeaselkoisesti. Asiat on esitetty sellaisessa muodossa, että ne on suhteellisen haastava ymmärtää ja oppia.

Valintakoekirjojen lukemisesta tuleekin helposti takkuilevaa ja aikaa vievää ilman kunnollista lukutekniikkaa.

Valintakoetilaisuus

Valintakoetilaisuuksia järjestetään seitsemällä paikkakunnalla, jotka ovat Helsinki, Joensuu, Kuopio, Oulu, Rovaniemi, Turku ja Vaasa. Valintakoepaikan valinta tapahtuu sitovasti Opintopolussa tehtävän hakemuksen yhteydessä.

Koepaikka ilmoitetaan sinulle noin viikkoa ennen valintakoetta sähköpostitse ja tekstiviestitse.

Valintakoepaikalla tulee olla ennen kokeen alkua. Myöhässä saapuneiden osalta linjaus on muuttunut siten, ettei vuodesta 2021 alkaen valintakokeeseen ole pääsyt myöhässä. Aiemmin valintakokeeseen oli mahdollista päästä noin tunnin myöhässä.

Valintakoesaliin siirrytään valvojan ohjeiden mukaisesti. Käytännössä valvoja järjestää nimenhuudon ja tarkastaa henkilöllisyytesi. Tämän jälkeen valvoja ohjaa sinut istumaan. Istumapaikkaa ei saa valita vapaasti, ellei toisin ohjeisteta.

Tietokoneiden käyttökuntoon laittamisen takia koepaikalla pitää olla jo ennen ilmoitettua kokeen alkamisaikaa. Tiedekunnat tiedottavat vaadittavan ajan. Tietokoneella liitytään valintakokeen järjestäjän wlan-verkkoon.

Kaikkiin tehtäviin vastataan sähköisesti.

Ennen tehtäviin vastaamista on tärkeä lukea ohjeet huolellisesti, koska ohjeet muuttuvat vuosittain. Ohjeiden vastainen menettely koituu hakijan vahingoksi. Vastausjärjestys on yleensä ollut vapaa, mutta digitaalisessa kokeessa vastausjärjestystä voidaan rajoittaa.

Kokeen aikana on mahdollista käydä WC:ssä. Käynnit tapahtuvat valvojan valvonnassa niille varattuna aikana.

Kokeesta saa poistua myös ennen kokeen päättymistä yleensä noin tunnin päästä kokeen alkamisesta. Jos tarvitset todistuksen kokeeseen osallistumisestasi esim. armeijaa varten, muista pyytää todistus lähtiessä.

Tervetuloa Lähtölaukaus-kurssille ja oikikseen hakijoiden sisäpiiriin!

Tarjoamme sinulle Lähtölaukaus-kurssin maksutta. Lisäksi saat oikikseen hakijoiden sisäpiiriin kuuluvaa tietoa sekä oppimiseen, juridiikkaan ja oikeustieteelliseen hakemiseen liittyvien kurssien ja palveluiden mainontaa.

Osallistuminen

Kurssi on toteutetut niin, että saat sähköpostiisi linkin kurssisisältöön. Kurssille osallistuminen ei edellytä käyttäjätunnusta. Sinun tulee antaa osallistumista varten sähköpostiosoitteesi ja etunimesi. Mikäli annetuissa tiedoissa on virheitä, niin osallistumisoikeus evätään.

Kurssin sisältö

Lähtölaukaus-kurssi kostuu lyhyistä ja ytimekkäistä videoista, tehtäväesimerkeistä ja erilaisista ohjeistuksista. Luennot ovat miniluentoja.

Kurssi kostuu seuraavista miniluennoista:

  1. Johdanto 
  2. Lukutekniikka 
  3. Vastaustekniikka
  4. Fiksumpi tapa treenata 

+ Esimerkkitehtävä 

Perusosioiden lisäksi kurssiin voi kuulua lisäaineistoa.

Sisällön laatu ja muutokset

Palveluntarjoajalla on oikeus tehdä sisältöön muutoksia ja päivityksiä sisällön laadun parantamiseksi, juridisten seikkojen takia tai uuden tiedon päivittämiseksi. Palveluntarjoajalla ei ole velvollisuutta toimittaa päivityksistä sisältöön.

Palveluntarjoajalla on lakisääteinen virhevastuu palvelun toiminnasta.

Digitaalisen sisällön käyttäminen

Sisällön käyttäminen edellyttää kolmannen osapuolen markkinointi- ja tilastoevästeiden hyväksymistä. Sisältö on käytettävissä yleisimmillä päivitetyillä selaimilla mobiililaitteilla ja tietokoneilla.

Sisältö on käytettävissä vähintään 14 päivän ajan kurssin alkamisesta.

Osallistumisen ja suostumuksen peruutus

Voit koska tahansa poistua sähköpostilistalta sähköpostin alaosasta löytyvän linkin kautta. Jos poistut listalta, sinun tulee pidättäytyä käyttämästä digitaalista sisältöä tai palvelua ja saattamasta sitä kolmansien osapuolten saataville.

Tekijänoikeuksien kunnioittaminen

Saat ei-yksinomaisen määräaikaisen käyttöoikeuden sisältöön yksityistä käyttöä varten.

Kurssin sisältö on suojattu tekijänoikeuksilla ja muilla immateriaalioikeuksilla. Sinulla ei ole oikeutta kopioida tai levittää suojattua sisältöä ilman erillistä lupaa. Sisältö on suojattu teknisellä suojauksella. Tekijänoikeuksien rikkomisesta seuraa automaattisesti korvausvelvollisuus.

Yksityisyytesi kunnioittaminen

Kunnioitamme yksityisyyttäsi. Käsittelemme henkilötietojasi tietosuojaselosteemme mukaisissa käyttötarkoituksissa. Sinulla on tietosuojaselosteessa ilmenevät oikeudet henkilötietoihisi.

Palveluntarjoaja

Lekantti Oy
PL 214, 00101 Helsinki Finland
lekantti@lekantti.fi
0400 864 825
Y-tunnus: 3108056-8

Päivitetty 14.02.2024